timpuriu de cluj

struguri de masa

In vino veritas...

Mai multe








Strugurii Timpuriu de Cluj fac parte din categoria strugurilor de masa.

Soiul Timpuriu de Cluj a fost obtinut la Statiunea de Cercetari Horticole Cluj de catre Oprea Stefan, prin hibridare sexuata între soiurile Crâmposie x Frumoasa de Ghioroc, fiind omologat în anul 1979.

Se poate cultiva cu rezultate bune în zonele de favorabilitate ecologica pentru cultura economica a vitei de vie, cu precadere în Transilvania si în partea de vest atarii, în zona centrala si de sud a Moldovei, pentru satisfacerea nevoilor de consumlocal cu struguri pentru masa.

Frunzele adulte au marime mijlocie cu trei si cinci lobi, iar florile sunt hermafrodite normale de tipul cinci, soiul fiind autofertil. Strugurii de forma cilindro-conica, au marime mijlocie, cu desime mijlocie de inserare aboabelor pe ciorchine. Bobul este mijlociu, de forma sferic-ovala, cu pielita deculoare alb-galbuie, mijlociu groasa si elastica, neaderenta la pulpa si este acoperita cuun strat fin de pruina. Pulpa este semicrocanta cu aroma fina specifica si gust dulce-acrisor placut .

Este un soi pentru consum în stare proaspata, dar se preteaza si la prepararea vinurilor. Are rezistenta buna la seceta si boli. Este recomandat pentru cultura în podgoriile din Podisul Transilvaniei si cea a dealurilor Crisanei si Maramures.

Copyright © Liviu